Safiye Samyeli
Öncelikle İPEK YOLU HABER AJANSI adına sevgili Ayşe Paslanmaz hanıma Sayfamıza hoş geldiniz diyorum.
Hoşbulduk sevgili şiir dünyasının billur, dokunaklı sesi, yürekli kalemi Safiye Samyeli  ve merhabalar İpek Yolu haber Ajansının değerli yöneticileri ve okuyucuları hepinizi Kapadokya  ihtişamı  Peri bacaları güzelliğince  selamlıyorum.

1- Ayşe Paslanmaz kimdir okuyucularımıza kendinizden bahsedermisiniz Ayşe hanım?

Nevşehir'de doğdum. Şair, Yazar ve Gazeteciyim. Kültür Bakanlığı Halk şairiyim. Ürgüp FM Radyosunun sahibi ve Yönetim Kurulu Başkanıyım. Nevşehir Üniversitesi Gülşehir Meslek Yüksek Okulu Yerel Yönetimler Bölümünde Ön Lisansımı, Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünde Lisansımı tamamladım. Şu an Erciyes Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Yüksek Lisans öğrencisiyim. Kapadokya Şairler ve Yazarlar Birliği Derneği Başkanıyım. Ürgüp Ticaret ve Sanayi Odası Disiplin Kurulu Başkanıyım. Geleneksel Olarak Türkiye'de bir marka haline gelmiş olan, uluslararası düzeyde "Kapadokya Şiir Şöleni" kültür ve sanat etkinliklerinin mimarı olup, her yıl organize etmekteyim.

2-Edebiyat ile Şiir ile ne zaman tanıştınız?

Çocukluğumdan beri şiire, edebiyata, güzel yazıya merakım vardı. Yirmi yaşında bilinçli olarak yazmaya başladım. Şiirin gönül dünyamda tüm güzellikleri ruhuma yansıttığına şahit oldum. Şiir ve yazı benim dünyam. Şiirsiz bir dünya bile tahayyül edemiyorum. Bebekliğimde bile oyuncaklarla değil kağıt kalemle susan ben eli kalem tutan biri olacağıma dair işaretleri tâ o zamanlarda vermişim.

3-Şiirlerinizde “Peri Kızı” mahlasını kullanıyorsunuz bu mahlası nasıl aldınız,  hikâyesi nedir?

Bana tebessüm ettiren bir anısı vardır. 3. Kapadokya şiir Şöleninde Nevşehir Vali Yardımcısı Mustafa Kemal KESKİN ile Türk Dünyası Yazarlar ve Sanatçılar Vakfı (Turksav) başkanı Yahya AKENGİN, araştırmacı şair-yazar Abdullah SATOĞLU, tarafından 2008 yılında “PERİ KIZI” unvanı verildi. Sayın valimiz şölende herkesin huzurunda “Peri Kızı” diye hitap etti. Bu mahlası şair yazar dostlarımızda çok yakıştırdı bende bana uygun görülerek verilen 'Peri Kızı' mahlasını şiirlerimde o günden bu yana mahlasım olarak kullanmaktayım.

3- Kendinize örnek aldığınız bir Üstadınız varmı?

Elbette örnek aldığım çok değerli üstadlar var Bunlar Necip Fazıl Kısakürek, Cemal Safi ve Abdurrahim Karakoç gönlümde ilk sıralarda yer alır. On beş yaşlarında Necip Fazıl Kısakürek’in Sakarya Türküsü’nü çoşkuyla o kadar çok okurdum ki adeta ruhum tırmanışa geçerdi, Cemal Safi’nin “tek hece aşk “ şiiri hâlâ yüreğimi titretir, Abdurrahim Karakoç’un “Bayramlar Bayram Ola” şiiri yüreğimi üşütür. Hepsinde duygu coşması vardır. Hepsi yüreğimize dokunur sevda olur, düş olur, aşk olur.

4- Bu güne kadar kaç şiir yazdınız?

Şiir benim için ölçülemez bir güzellik ruhuma kattıgı hazzı anlatamam. İyice kıvama gelmeyen şiirlerimi şiirden saymam. Yüzün üzerinde şiirlerim mevcuttur. Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı Halk şairi olmamda sevenlerimin gönlünde beni daha anlamlı kılmaktadır.

5- Yayımlanmış eserleriniz var mı?

Evet var. Kapadokya Şiir Şöleni Kitabı, “Yaşa Sevdiğim” şiir kitabı ve “Yaşa Sevdiğim” deneme olmak üzere 3 kitaba imzamı attım.

6-  Yayımlanmış olan eserlerinizden bahsedermisiniz değerli okuyucularımıza

Tabii ki büyük bir zevkle. 2011 yılı içerisinde 5 yıllık şölenlerini anlatan ve belgeleyen “Kapadokya şiir şöleni” kitabını çıkardım. 404 sayfadan oluşan Kapadokya Şiir Şöleni kitabında yerel şairler, Türkiye ve dünya şairlerinden oluşan 200’ü aşkın şairin şiirlerine ve bölgenin değerli gazetecilerinin Kapadokya fotoğraflarına ayrıca Kapadokya haritasına yer verdim. Kitabın Kapadokya ile bütünleşeceğini düşünerek Kapadokya güzelliğini üzerinde taşıması için hiçbir fedakârlıktan kaçınmadım. 2014 Yılında “Yaşa Sevdiğim” isimli şiir kitabını çıkardım.2016 Yılında “Yaşa Sevdiğim” isimli şiir kitabım biraz değişikliğe uğrayarak ikinci baskısını yaptı. Şiir kitabı olarak değil deneme kitabı olarak çıkardık sadece aşk şiirlerini aldık, güçlü aforizmalar kattık, salon yayınlarından çıktı, Henüz çiçeği burnunda. Türkiye geneli kitapçılarda ve internet kitap satış noktalarında yerini aldı bile. Bu kitabım 12-13 Mayıs 2016 Tarihinde çıktı bende yine aynı tarihte Malatya Anadolu Kültür ve Kitap Fuarına katıldım ve ilk kez kitabımla burada tanıştım.Yani anlayacağınız kitabım doğduğu gün fuara geldi ve okuyusuyla buluşmuş oldu.31 Mayıs 2016 tarihinde 1.Niğde kitap Fuarında tekrar okuyucularımızla buluşmak nasip oldu. Kitabımızın yolu çok açık gerçekten doğduğu gün fuardaydı gerisiniz siz düşünün artık. Kitabımıza yoğun bir ilgi söz konusu. Özellikler gençlerin ilgi odağı halinde geldi. Şu anda elimde yazmış olduğum bir başarı kitabı var yine bir roman çalışmamız söz konusu olacak 2017’de en geç inşallah bu eserlerimi de çoktan tamamlamış olmayı planlıyorum.

7- Sevgili okuyucularımız kitaplarınızı nasıl temin edebilirler?

Daha öncede bahsettiğim gibi hemen hemen tüm kitapçılarda ayrıca internet satış noktalarında yerini aldı. Google “Yaşa Sevgilim Ayşe Paslanmaz” diye yazarlarsa birçok kitap satış sitesinde satışı olduğunu kolaylıkla görebilirler. D&R internet satış noktası başta olmak üzere sayısız sitede bulabilirler. Bunlardan bazıları:DR.com.tr, idefix.com,kitapyurdu.com, ensar kitap.com,  1001 kitap.com.tr, peget.net, scala kitapçı, bkmkitap, eren kitap, piyare kitap,babil.com ve adını sayamayacağım kadar çok kitap satan sitelerde satışı vardır.

8- Şairliğinizin yanında bir Radyocu kimliğinizinde olduğunu çok iyi biliyoruz bizlere birazda Radyoculuk yönünüzden bahseder misiniz?

2006 yılında buğünkü adıyla Ürgüp FM Radyosunu satın aldım ve Yönetim Kurulu Başkanlığını o günden bugüne yürütmekteyim. Radyomuzda şiir şöleninde gelen şair, yazar ve sanatçıları tanıtmakla mükelleftir. Kapadokya Şiir Şölenimizi tanıtıp halka sevdirmekte, radyonun gücüde ön planda olmuştur her zaman. Zaman zaman bende şiir proğramları yapmaktayım.
Radyomuz tüm Kapadokya Bölgesinde dinlenmekte, internet aracılığıylada tüm dünyada dinlenmektedir.  Radyomuzda, türkü, slow müzik ve pop müzik ağırlıklı eserler yayınlanmaktadır.
Kapadokya Bölgesi ajanslarından birinin gerçekleştirdiği anketler neticesinde, Kapadokya Bölgesinde "2008 Yılının En İyi İş Kadını" ve firmam Ürgüp FM de "2008 Yılının En İyi Radyosu" seçildi.  2010 Yılında Ankara'da gerçekleştirilen Uluslararası Radyocular Birliği (IRU) tarafından düzenlenen  “Alkışı Hak Edenler” ödüllerinde ise "En İyi Yerel Radyo ve En İyi Organize" ödüllerine layık görüldük. Meclis Televizyonu ve Dünya Gazeteciler Derneği’nin organize ettiği Medya Oskarları ödül Töreninde “Türkiye’nin En İyi Yerel Radyosu Ürgüp FM seçildi. 30 Ocak 2015 tarihinde, Ankara Ticaret Odasında gerçekleştirilen törende, ödülümüzü Başbakan Müşaviri Hamdi Şengel takdim etti.Radyomuzun internet adresi www.urgupfm.com.tr Kıymetli okuyucular bu adresten bizi 7/24 sevgiyle dinleyebilirler.

9- Ben sizi yakınen takip ettiğim için Kapodokya’nın Yurt içi ve Yurt dışı Kültür Sanat Temsilcisi olduğunuzu ve bu anlamda son derece başarılı bir insan olduğunuzu birçok güzel çalışmaya imza attığınızı çok iyi biliyorum. Değerli okuyucularımza yaptığınız kültürel çalışmalardan bahseder misiniz?

Elbette büyük bir memmuniyetle. Edebiyatın duayenleri Kapadokya Şiir Şölenleri’ni Türkiye’de ilk üç şölen arasında yer aldığını açıklamışlardır. İlk olarak 2006 yılında “Kapadokya Şiir Şöleni” gerçekleştirdik. Daha sonrada düzenli olarak her yıl organize ettik. Düşler diyarı Kapadokya’ da her yıl düzenlemiş olduğum şölenler kapsamında masalsı yarışmalar düzenlemekteyiz. Nevşehir’de liseler arasında ve Türkiye çapında olmak üzere iki kategoride ses getiren şiir yarışmalarında şiirin sultanlarını seçmekteyim. Türkiye ve Dünyada bir ilki gerçekleştirerek şiir yarışması birincilerine şiir tacı giydirdik.2011 yılı 6. Kapadokya Şiir Şöleni'nde altı coğrafi bölgeden 15 Belediye başkanını, 10 ülkeden ve Türkiye’den 100’ü aşkın katılımcıyı şölende konuk ettik. Ayrıca 6.Kapadokya Şiir Şöleni kapsamında Bursa Yıldırım Belediyesi 7.Uluslararası Türkiye Âşıklar ve Şairler Şöleni Fotoğraf sergisi açılışını yaparak Kapadokya’da tanıtımını sağladı. Edebiyata hizmet eden ve şiir şölenleri düzenleyen belediye başkanları Kapadokya Şiir Şölenini onurlandırdılar. Belediye başkanlarına Türk dünyasına hizmet ödülleri, milli kültürümüze üstün hizmet ödülleri ve milli kültürümüze destek ödülleri verdi. Belediye başkanlarına Özbekistan milli kıyafeti ‘’çapan’’ giydirdik. Her yöreden şölene davet edilen belediye başkanları da dostluk ve kardeşlik mesajları gönderdiler. 2013 yılında 8.Kapadokya Şiir Şölenini: “Azerbaycan Dostluk ve Kardeşlik Gecesi” olarak düzenledik. 2014 yılında 9. Kapadokya Şiir Şölenini: “Karabağ’dan Türk Dünyasına Gönül Köprüsü’’ adıyla Azerbaycan Milletvekili Ganire PAŞAYEVA ile ortak bir proje geliştirerek Azerbaycan’da gerçekleştirdik.9-12 Nisan 2015 Tarihlerinde 2015 Yılında Makedonya Struga Şiir Akşamlarıyla işbirliği içerisinde 11.Kapadokya Şiir Şöleni’ “Makedonya Kültür ve Dostluk Gecesi”ni düzenledik. Makedonya Cumhurbaşkanı Prof.Dr. Gjorge İvanov’u, Makedonya Dış yatırımlardan Sorumlu Devlet Bakanı Furkan Çako’yu, ,Struga Şiir Akşamları yöneticilerini, bilim adamları, şair, yazar ve sanatçılarıyla birlikte geniş katılımlı Makedonya heyetini ayrıca ve Azerbaycan Milletvekili Dr.Ganire Paşayeva’yı, K.K.T.C Magusa Milletvekili Dr.Arif Albayrak’ı şölenimizde misafir ettik.  11 yılda çok işler yaptık. Şiir yarışmaları düzenledik. Her yıl yüzü aşkın şair, yazar ve sanatçıya ev sahipliği yaptık. Dünya çapında ses getiren Kapadokya Şiir Şölenleri’ni başlatarak 11 yıl devam ettirmek gerçekten çok zor idi. Ama tüm zorluklara rağmen şükürler olsun ki buğüne kadar devam ettirmek nasip oldu. Şimdi gittiğimiz şölenlerde beni sahneye davet ederken “Makedonya Cumhurbaşkanınını Getiren Şair” diye övgüyle bahsediyorlar.

10-Yurt dışında şiir etkinliğine katıldınız mı?

Evet. 2012 yılında dünyanın en büyük şiir şöleni olarak kabul edilen Makedonya Struga şiir Akşamlarına ’51. Struga Poetry Evenıngs’a davet edildim. Katıldığım Struga şiir Akşamlarında  ‘Poetry from fıve Contınents “Beş Kıtadan Şiir”isimli kitapta 45’in üzerindeki ülkeden ünlü şairin bulunduğu kitapta ve programda özgeçmişim ve şiirlerimle yer aldım. Dünya çapındaki etkinlikte yoğun ilgi gördüm.
11-Adınıza özel bir proğram yapıldı mı?
Evet, yapıldı çok onure edildiğim bir proğramdı. Kayserili Şair ve Yazarlar tarafından Kayseri Büyükşehir Belediye’si işbirliği ile 24 Şubat 2014 tarihinde Kayseri Yoğunburç Kültür Evinde, Yoğunburç Şiir Akşamlarında şahsıma özel şiir gecesi yapıldı. Hayatım anlatıldı şiirlerim okundu, başarı plaketi sunuldu. Kayseri Büyükşehir Belediyesi ve Kayseri’li şair ve yazarlarımıza sonsuz şükranlarımı sunuyorum. İyi ki varlar.

12- Türkiye genelinde birçok Kültürel çalışmalar Şiir şölenleri yapılıyor bu konu hakkında ki görüşlerini alabilir miyim?

Bu şölenlerin yapılmasını fevkalede olumlu buluyorum. Hem sanata teşvik, hem sanatı, kültürü gelecek kuşaklara taşımak açısından çok değerlidirler. Hemde şairin, yazarın ve sanatçının kendisini tanıtma anlamında büyük fırsat yakalaması olarakda değerlendirilebiliriz.

13- Şahsen ben bu tarz Kültürel etkinliklerde Şairlerin halk ile buluşturulması halka seslenmesi taraftarıyım Sizce Şairin Şaire Şiir okuması ne derece anlamlı?

Elbette ki şairler halk ile buluşturulmalıdır. En güzeli ve arzulananı budur. Bu konuda biz Kapadokya Şiir Şölenlerimizde şairlerimizle halkı buluşturarak bu konuda öncülük ettik ve etmeyede devam ediyoruz. Gerçekleştirdiğimiz Kapadokya Şiir Şölenlerimizde bin kişilik Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezinde izdihamlar yaşanmıştır, binlerce kişi içeri girememiştir. Giremeyenler arasında sponsor firmalarımız, emniyet müdürümüz, belediye başkanlarımız bile bulunmaktadır. Halk tarafından benimsenmek, bize ve şölenlerimize olan teveccüh bizi ziyadesiyle mutlu etmiştir.

14- Bu tarz kültürel çalışmalarda belediyeler gerekli desteği sağlaya biliyor mu?

Belediye isterse her türlü desteği sağlar devlettende karşılığını alır. Eğer istemezse bir yığın bahane üretir. Bu konuda ben çok şanslıyım. Kapadokya Bölgesinde ki tüm belediyeler, kurumlar ve firmaların teveccühüne mazhar olmuş biri olarak çok gururlandığımı ifade etmek isterim. Bölgede saygın bir kişilik olmam, Ürgüp FM Radyosunun sahibi ve Yönetim Kurulu Başkanı olarak Bölgenin sesi, nefesi, en önde gelen medya kurumunu temsil etmem, Nevşehir Gazeteciler Cemiyeti yönetiminde yer almam, Ürgüp Ticaret ve Sanayi Odası Disiplin Kurulu Başkanlığı sıfatım, Kapadokya Şairler ve yazarlar Birliği Derneği Başkanlğı ve birçok kuruluşla işbirliği içerisinde bulunmam, herşeyden öte verdiği sözleri gerçekleştiren dürüst ve güvenilir bir kişi olmamdan dolayı tüm kapıların bana açıldığını düşünüyorum. Herkes çok iyi bilirki “Ayşe Paslanmaz” bir şey derse sözü senet gibidir mutlaka yapar ve yine herkes takdir eder ki bölgenin gurur kaynağı ve çok sevilen insanıyım. Bu özelliklerde şölen açısından olumlu sonuçlar vermiştir.Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığıda şölenlerimizi desteklemektedir.

15-  Sizce bu tarz Kültür Etkinliklerinde Belediyelere düşen görevler nelerdir?

Belediye maddi ve manevi olarak kültür etkinliklerini mutlak surette desteklemelidir. Ama Belediye başkanları bu konuları çeşitli açılardan değerlendirir genelde. Etkinliği yapacak kişi ya da derneğin saygınlığına öncelikle dikkat ederler. Halkla ne vereceğini irdelerler.

16- Günümüzde birçok Dernek Kurum ve Kurulışlar tarafından Şiir Deneme Hikaye vs yarışmaları açılıyor bu yarışmalar hakkında ki görüşleriniz nelerdir?

Çok faydalı olduklarını düşünüyorum. Bu çalışmalarda şiire sanata yazıya teşvik görüyorum. Bu yüzdende çok önemsiyorum. Bizde kapadokya Şiir Şölenlerinde iki dalda şiir yarışmaları düzenledik. Bir; yurt içi, yurt dışı , 7 den 77 ye herkesin katıldığı “Şair Kategorisi” bölümü, ikincisi ise sadece Nevşehir’deki liseler arasında yapmış olduğumuz “Öğrenci Kategorisi” şiir yarışmaları. Birçok genç bu sayede yetişmiştir.

17- Türkiye Dünyada en çok Şairi olan bir Ülke . Yurdumuzda eli kalem tutan iki satır karalayan bende Şairim diye ortaya çıkabiliyor hatta dahada ileri giderek yazdığının şiir olduğunu düşünerek Kitap bile çıkartabiliyor, bu konu hakkında ki düşünceleriniz nelerdir?

Herkes kalbinden geçenleri kâğıda aktarabilir elbette, dilersede kitaplaştırabilir. Şairler arasında bile bu konuda ayrışmalar var. Hece vezni kullanan serbest şiir beğenmeyebiliyor ya da anlaşılmaz şiir yazanlar heceyi beğenmeyebiliyorlar. Bu konuda en güzel mercii “okuyucunun kalbinde hissettirdikleridir” diye düşünüyorum. Ben serbest şiir yazmakla birlikte şiirlerimin genelinde Kültür Bakanlığı Halk Şairi olduğum içinde hece önceliğimdir. Yüreklere dokunmayan şiirler yazanlar yazdıklarının şiir olmadıklarını elbet bir gün anlayacaklardır.

18- Şiire hevesli genç nesile ne gibi tavsiyelerde bulunmak ister misiniz?

Öncelikle çok okusunlar onların elinden tutacak yol gösterek bir üstadla daimi iş birliği içerisinde olsunlar. Ben çalışkan bir gençlik beklentisi içerisindeyim onlara her zaman tavsiyem “çalış çalış,, çalış mutluluğun yolu çalışmaktan geçer” cümlesi olacaktır. Çünkü benim kıymetli öğretmenim bana bu tavsiyede bulunmuş ve beni bu konuda çok etkilemişti. Aynı dileği tüm içtenliğimle geleceğimizin büyükleri, sevğili gençlerimize yöneltmekten büyük bir mutluluk duyuyorum.

19- Son olarak değerli okuyucularımıza neler söylemek istersiniz?

Bu güzel röportaj ve içtenliğiniz için ben çok teşekkür ederim, sizinle olmak bir ayrıcalıktı. Bu keyifli zaman dilimini yaşattığınız için minnettarım. Sevgili Safiye Samyeli tüm çalışmalarınızda başarılar diliyorum. Şiir tadında yaşamınız olması dileğiyle dünyalar durdukça yaşayınız.
Sevgili İPEK YOLU HABER AJANSI okuyucuları yeni başlamış olduğumuz yayn hayatımızda sizlere sevgili Ayşe Paslanma hanımefendiyi tanıtmaya çalıştık.
Sevgili Ayşe Paslanmaz hanıma bizlere zaman ayırdığı için çok teşekkür ediyor ve  İPEK YOLU HABER AJANSI Kültür sanat kurulu olarak çalışmalarında başarılar temenni ediyoruz.

Bir sonra ki paylaşımımda bir başka Şiiir yürekli Gönül dostumuz ile tekrar huzurlarınızda olabilmek dilekleri ile en derin saygılarımı arz ediyorum.
ŞAİR
Safiye Samyeli
Değerli Takipçilerim

Bundan sonra her fırsatta bu sayfadan sizlere Türk Kültür ve Edebiyatımıza hizmet etmiş olan değer katmış olan bir sanatsever Dostumuzu siz değerli okuyucularımıza daha yakından tanıtmaya çalışacağım.
Sayfamın ilk Konuğu Kapadokya denince ilk akla gelen, bu güne kadar bir çok kültürel çalışma ile gerek Yurt içinde gerek Yurt dışında Memleketini en iyi şekilde temsil ederek bir çok çalışmaya imza atmış sayısız başarılara ulaşmış olan sevgili AYŞE PASLANMAZ.
Copyright © 2016 All Right Reserved aysepaslanmaz.com